Under vintertid tänds fler ljus hemma och även om det är grått och trist ute börjar först julstämningen komma och efter jul blir det ljusare och ljusare. Men de mörkaste månaderna kan vara jobbiga att ta sig igenom. Då är det extra roligt att mysa till det hemma med blomstergrupper i olika färger. Det finns många fina växter som blomstrar under vintertid och som du kan göra vackra blomstergrupper av. Den lättskötta och trevliga begonian är en växt som finns i flera olika färger och piggar upp tillvaron i mörkret. Begonia är en växt som säljer året om, men som piggar upp mest under vintertid. Dessa växter finns i mängder av färger och de blommar länge, upp till två eller tre månader är vanligt.

En blommande växt som funnits väldigt länge är saintpaulia. Växten hittades i Östafrika i slutet av 1800-talet och var den vanligaste växten under 1900-talet. Från början var saintpaulia ofta lila, men nu finns den i flera olika färger och passar mycket bra i blomstergrupper. Allteftersom bladen vissnar tar du bara bort dem och nya växer växer upp, och det även under vintern. Du kan planera om dem både på hösten och på våren. Eftersom de förökar sig lätt med bladsticklingar kan de på sätt bli väldigt gamla. Saintpaulian finns också som miniatyrväxter och dessa kan du plantera i ett avlångt kärl, med lecakulor under jorden. Ha gärna några miniväxter av den söta och tåliga växten echeveria antingen emellan varje saintpaulia eller på varje ände om de du planerat. Denna lilla gröna växt med tjocka blad är tålig och kräver inte mycket vatten. Lite mossa ovanpå, torkade rönnbär och nypon, sedan lyser ditt rum verkligen upp.

Brudorkidéer

Är en vacker växt som finns i flera olika färger, även i mörkt blått och det kan vara fint att ha i en vintergrupp. De kan blomma i flera månader och sedan tar de gärna en paus. Då bör du ställa dina orkidéer bakom en gardin och ge dem lite vatten då och då. Det tycker de om och då kan de blomma igen. Orkidéer kan med rätt skötsel blomma ett par gånger. De är känsliga för kyla och även om de står för varmt, som ovanpå ett varmt element. En grupp med orkidéer kan aldrig bli fel. Planera flera i olika färger i ett stort kärl med orkidéjord och gärna bark ovanpå, sedan toppar du dem med kottar och rönnbär. Viktigt är det även att du låter övervattnar växterna under vintern, för då vill de vila, lite som vi människor som tar det lugnare och hämtar krafter till våren.