Jag har funderat lite kring det här med att tjäna pengar på sitt intresse eller sin hobby. I mitt fall gäller det blommor och odling såklart, och det går faktiskt att dra in en liten extrainkomst på detta. Just nu är det mycket trendigt med växter och att odla hemma, nästan alla gör det. Jämfört med bara 5-10 år sedan har hemmaodlingen och krukväxtintresset ökat drastiskt vilket känns jätteroligt! Så hur tänker jag kring att tjäna lite pengar på det här?

Sälja sticklingar

Sticklingar är små växtbebisar som kommer upp om man vårdar sina växter väl. Dessa går sedan att plantera om och så nya växter av. De senaste åren har det blivit allt vanligare att man köper sticklingar både i butik men också över internet.

Hur tar jag betalt?

Man får tjäna en mindre summa på sin hobby varje år, men om man vill ha en stadig inkomst är det bättre att starta eget företag. Det är inte alls svårt och all information om hur man gör går att hitta på skatteverkets hemsida. Sedan kan man ta betalt antingen genom kontantbetalning, kortbetalning eller via faktura. Eftersom jag gärna säljer över internet och skickar sticklingarna till köparna tycker jag att faktura är det smidigaste sättet att ta betalt. Då får köparen se varan och kontrollera att den inte är skadad innan de betalar. Nackdelen med fakturor är förstås att det är svårt att veta när man får betalt, och man måste själv komma ihåg att skicka ut påminnelser. Det finns dock en lösning på det. Genom att sälja fakturor till fakturino.se så tar de över hela den processen och jag får mina pengar direkt. Det är en smidig tjänst som ger trygghet åt alla parter.

Utveckla verksamheten

Nu är detta inget jag planerar att leva på i första hand, utan det är mer som ett intresse. När man odlar så mycket som jag gör blir det många sticklingar över som jag inte vet var jag ska göra av. Nu får de ett nytt hem och jag får lite extra pengar för det. Om jag någon gång skulle vilja utveckla verksamheten ska jag även sälja sådant jag odlat. Chili, grönsaker och mycket annat. Det kanske kommer i framtiden om jag skaffar ett riktigt växthus och kan ha en större odling.

Utöver det gillar jag att måla, dreja och på andra sätt arbeta med mina händer. Än så länge är det på amatörnivå och jag kan på min höjd ge bort mina alster som present till släkt och vänner. Visst vore det häftigt att kunna sälja även detta i framtiden om jag blir bra nog. På det sättet skulle jag försörja mig helt på det jag skapat med mina egna händer.