När hösten kommer slutar blommorna att växa och bladen faller ner från träden och då finns det mycket att ta till vara på i naturen. Gå en lång promenad i skogen, där kan du plocka vackra blad som ligger på marken. Kottar brukar det finnas gott om och även nypon och rönnbär. Ta med en korg och en sekatör för att klippa av grenar med så de inte blir förstörda. Mossa brukar det finnas mycket av och allt detta kan du använda gratis inför höstens underbara blomstergrupper. Mossan bör du först lägga på en bricka med vatten så alla småkryp försvinner. Efter det kan du låta den torka. När du sedan ska använda mossan räcker det att spraya den med vatten, då blir den lättare att jobba med. Kottarna kan du spraya i olika färger som du kan köpa hos de flesta hobbyaffärer. Även blad, rönnbär och nypon blir bäst om de får torka. De får vackra färger och lyser upp i dina höstgrupper.

Tacksamma höstväxter att ha inomhus

Krukväxter som är lämpliga att plantera i grupper på hösten brukar komma från regnskogen. Två av dessa är orkidéer och begonior. De växer vilt och är därför anpassade till att klara av höstklimatet och är därför perfekta att ha som ensam krukväxt. Du kan även plantera dem i härliga blomstergrupper med det du plockat i skogen. På sätt får du färg i dina rum och hösten känns inte lika mörk och lång. Ett annat tips är att du har vissa standardväxter i dina blomstergrupper och planterar blommande växter utifrån det att årstiderna växlar.

Kanske du byter gardiner till en mörkare ton och pyntar med passande kuddfodral på hösten. Gör du det kan du välja en varmare färg på dina krukor eller kärl. Krysantemum, som även den har många olika färger att välja på, bildar en vacker och färggrann grupp. Något senare frampå hösten kommer den vackra novemberkaktusen med sina fina blommor. Där får du mycket grönt och även lite färg. Sätt den i en grupp med låga gröna växter, och ha först lecakulor och sedan jord. Efter det kan du pryda med rönnbär, nypon och kottar som du kanske färgat med lite guld- eller silverfärg.

Höstglöd är också en tacksam växt som är släkt med våreld. Höstglöd och novemberkaktus finns båda som miniväxter och det blir väldigt snyggt om du planterar flera i en kruka. Lägg mossa på jorden och smycka med rönnbär och kottar. En sak som är viktigt att tänka på är att miniväxter ofta behöver mer vatten än de större. Något annat du bör tänka på är att solen blir svagare på hösten och då bör du placera dina krukväxter och blomstergrupper i ett fönster åt söder, där det är mest sol. När solen inte skiner lika mycket vill växterna vila och det är viktigt att inte vattna dem för mycket. Ett bra knep är att känna efter med ett finger om växten är torr och behöver vattnas.