När du gör en blomstergrupp kan det jämföras med konst. Det finns inga bestämda regler att gå efter. Det är du som bestämmer vilka färger och växter du vill ha. Börja med att hitta ett planteringskärl som passar. Ställ eller sätt dig på ett lämpligt ställe där det inte gör något om det hamnar jord och skräp från växterna. Fyll gärna krukan eller kärlet med lecakulor så det blir lite luft mellan den nya och fräscha planteringsjord som du ska plantera växterna i. Du kan också ha en bit fiberduk ovanpå lecakulorna, då blandas inte lecakulorna och jorden. Innan du planterar ner växterna i jorden, prova gärna att placera dem lite som du vill tills du blir nöjd. Sedan är det bara att sätta dina växter. Efteråt kan du ha mossa, stenar, marmorkross, bark, snäckor eller vad du själv vill som prydnad. Du kan hitta mycket material i pysselbutiker, och som sagt även i naturen. För att hitta inspiration kan du också titta på nätet, i böcker eller i tidskrifter.

Du kan nästan ta vad som helst för plantering, det enda som gäller är att det måste vara vattentätt. Så titta i källaren, garaget eller på något annat ställe där du förvarar gamla saker. Har du tur hittar du passande kärl som bara skulle ligga kvar där och skräpa. Nu kan det komma till användning, och du kan pynta dessa med vackra blommor. Kanske behöver kärlen snyggas till lite eller så är de perfekta som de är.

Blomstergrupper passar lika bra inom- som utomhus och det finns många växter som tål kylan. Att pynta utomhus på altanen eller vid ytterdörren med snygga vinterväxter och ett färgglatt kärl som lyser upp i vintermörkret bli alla gladare av. Även inomhus livar det upp om du har färgglada arrangemang under det mörka halvåret. Gör gärna många små grupper och placera lite varstans i din lägenhet eller hus. Något som är fint i en blomstergrupp är ett batteridrivet ljus som inte heller innebär någon brandrisk. En ljusslinga som även den går på batteri är också vackert.

Det är lätt och smidigt att byta ut växter som vissnat och plantera nya, då har du alltid en fräsch och vacker plantering, och du byter utseende på blomstergruppen utifrån årstid. Har du planterat några lökväxter kan du plantera dem ute, och då blommar det nästa år igen.