Det finns många olika blomsterkurser att gå för dig som är kreativ och älskar form och färg. Medborgarskolan brukar arrangera sådana kurser i de flesta av våra större städer. Annars är de flesta liknande kurser privata, och drivs av någon med långvarig erfarenhet eller av någon som är utbildad florist. Det finns kurser som lär dig att binda ihop buketter, göra brudbuketter, blomstergrupper, olika kransar till jul och kurserna brukar även innehålla teori och ta upp blommors släktnamn, hur de passar ihop och vilka som är årstidernas bästa växter. Även material som är bra att använda brukar tas upp. Dessa kurser brukar vara väldigt omtyckta och det finns kurser under alla årstider. Att gå en sådan kurs brukar kosta mellan 500–1 000 kronor. Då ingår blommor och annat material som behövs till att göra buketter eller blomstergrupper.

En floristkniv brukar ingå i kursavgiften. Det material som dessa kurser erbjuder kan var växtmaterial som finns i butiker och från naturen. Sedan finns det ofta material som köpts i hobbybutiker, som olika former av pärlor, vackra trådar, nålar och mycket mer. Även det som finns att ta vara på i naturen brukar du kunna ta del av. De blomstergrupper eller blomsterarrangemang som du själv gjort får du ta med dig hem. Liknande kurser lämpar sig bra både för dig som är nybörjare och för dig som redan är kunnig.

Kurserna börjar ofta med en introduktion om växter och vad du kan göra med dem. Materialval, struktur, teknik, färg och form är något som du kommer att få veta mer om. Varvat med eget arbete förekommer det förklaringar från en florist hela tiden. Han/hon kommer vara med under hela kursen och hjälpa till. Tänk på att inga frågor är fel eller dumma, utan passa på att fråga på om allt du undrar över.