Givetvis kan du träna själv, läs gärna lite i tidskrifter som handlar om växter och även på nätet. Ta redan på vilka redskap du behöver, hur de olika växterna passar ihop, vilken jord som passar bäst och om det behövs lecakulor under jorden. Viktigt är också att veta hur stora planteringskärl du behöver. De får inte vara för små så växterna trängs, och inte för höga så växterna inte kommer över kanten. Plocka trevliga kottar, kvistar och bär i naturen.

När du läst och skrivit upp det du behöver, köper du de växter du vill ha, hittar lämpliga krukor eller kärl, beroende på de storlekar du tänkt plantera i. Har du tur att hitta krukor och kärl hemma är det perfekt, annars finns det hos de olika blomsterhandlare som finns. Men du kanske vill åka till någon loppis och leta där, inget är rätt eller fel.

När du har skaffat allt du behöver är det bara att prova dig fram genom att först placera växterna i kärlen tills du känner dig nöjd. Sedan häller du på lecakulor, färsk jord och det du vill pynta med. Så har du plötsligt på ett enkelt och fantasifullt sätt fått lite vackra blomstergrupper med olika färger att placera ute- eller inomhus, beroende på årstiden.