När julen närmar sig är det extra roligt att göra vackra blomgrupper. Nu kommer till exempel hyacinten, den väldoftande växt som finns i många olika färger och doftar ljuvligt. Den passar både bra ensam i en kruka och även i blomstergrupper. Det finns nästan oändligt många kombinationer av julgrupper som innehåller hyacinter. En hyacint tillsammans med en julstjärna och en cypress, som är en högre grön växt är en grupp som länge varit trendig. Ovanpå jorden har du antingen grön mossa eller fönsterlav, små söta tallkottar och lite torkade rönnbär som lyser upp. Gör gärna egna julgrupper och ta med som present till nära och kära, det brukar vara en uppskattad present inför julen.

Julbegonia

Denna växt blir mellan femton och trettio centimeter hög och bladen är lite grön-rödaktiga och rundade. Växtens blommor är vita, rosa eller röda. När du köper en julbegonia ta inte en som är för knoppig. Den bör helst ha de flesta blommorna utslagna, då håller den bäst. Växten vill inte stå för varmt, så ställ den på ett svalare ställe som till exempel i ett inglasat uterum. Får den stå så kan den hålla sig till våren. En julbegonia passar bra tillsammans med ljung som även det är en växt som kan stå svalt.

2>Några tips på hemgjorda julgrupper

Inför julen blir många mer kreativa och det har julpysslats i hemmen sedan långt tillbaka i tiden. Låt din fantasi flöda och samla gärna vänner eller familjen och pyssla tillsammans. Drick glögg, åt lussebullar, pepparkakor och lyssna på glad och trevlig julmusik. Kan det bli bättre?

Välj ut lämpliga krukor och blommor som du vill ha med och gärna självplockad eller köpt mossa eller fönsterlav. Sedan provar du dig fram hur du vill placera blommorna innan du sätter ner dem i jorden. Ovanpå jorden lägger du vit- eller grönmossa, kanske en gullig tomte som sitter på en blomsterpinne. Det brukar finnas tomtar, änglar och andra figurer med julmotiv som är smidiga att sätta ner i jorden. Även små kottar, svampar, äpplen och låtsaslingon brukar finnas billigt i butikerna innan jul. Krukan du ska använda bör vara vid och låg, i zink eller flätade korgar i olika storlekar. Vanlig planteringsjord går bra att plantera i och att fylla på efterhand. Låt som sagt fantasin flöda och du kan välja fritt mellan ett flertal växter som till exempel ormbunke, murgröna tillsammans med hyacinterna, julstjärnorna och cypresserna. En liten batteridriven ljusslinga är också vackert att ha som dekoration om det är en större kruka, och inte brandfarligt.