För dig som önskar att syssla med blommor som yrke, finns det många olika floristutbildningar att gå, både i gymnasiet och som yrkesutbildning. Även Komvux har en utbildning för vuxna som vill gå en sådan utbildning. Du kan få studielån för de flesta av dessa utbildningar. Det finns distansutbildningar också och det passar perfekt för dig som inte kan vara ledig under veckorna på grund av jobb eller något annat hinder.

Att vara florist innebär ett omväxlande och kreativt yrke. Du får träffa många människor och hjälpa dem med blomarrangemang av alla de slag. Det kan vara att sätta ihop snittblommor till en bukett som ska passa in i en viss situation, bröllop, begravning eller födelsedag. Att göra kransar till begravningar och skriva med kalligrafi på banden till dessa är något du får lära dig. Även växternas latinska namn, skötsel och släktskap ingår i utbildningen. Du får också lära dig att göra andra dekorationer som vackra bordsdukningar.

Skolorna brukar ha en egen blomsterbutik där du kan plocka till dig de blommor och växter du ska jobba med. Du lär dig hur snittblommor ska beskäras för att hålla längre. Ett perfekt jobb för dig som älskar att jobba med levande växter och låta din fantasi flöda.