Att skriva en egen roman är drömmen för många. Här kommer de mest grundläggande skrivtipsen och hur man kan gå tillväga. Grunden för att lyckas är att hitta tid till bokprojektet och att lära sig allt om den dramaturgiska kurvan. Till detta behöver bara läggas en rejäl portion lust och passion för skrivandet.

Hitta tid för skrivandet

Det enklaste sättet att hitta tiden det tar att skriva är att förenkla några av de sysslor man gör dagligen. Att anlita en städfirma är ett smart sätt att frigöra tid för skrivandet. Via en onlinetjänst som qleano.se/ kan man få en kostnadsfri offert på bara en minut. Sedan är det bara att skaffa sig ett bra skrivbord och en lugn vrå.

Att skriva en roman

Enda sedan människan målade på grottvägar har det funnits en slags struktur för hur en berättelse förmedlas mellan människor. Detta har givetvis förfinats genom alla böcker som har skrivits, och inte minst filmer som har producerats. Enkelt uttryckt följer många romaner samma dramaturgiska kurva. Den kan lite slarvigt uttryckas som tre akter. I den första akten presenteras huvudpersonen och ett mål för huvudpersonen. I den andra akten kommer en konflikt som hindrar huvudpersonen och i den tredje akten når konflikten sitt klimax följt av en upplösning, eller slut. Det kan kännas märkligt att det finns akter att följa, men bryter man mot dem ser man genast varför de behövs. En berättelse faller rätt pladask om det inte finns en inre rörelse. Det vill säga ett hopp som tänds, släcks, tänds och så vidare. Jämför de olika versionerna med de två första akterna i åtanke:

Sven arbetar som kock och drömmer om att öppna en egen restaurang. Det kommer därför som en glad överraskning när han skrapar fram en mångmiljonvinst sittande på en buss. När han kliver av bussen märker han inte att han blir förföljd och kort därefter nedslagen bakifrån. När han vaknar är trisslotten borta. Han beger sig till polisstationen och ber om assistans. En rutinerad kommissarie följer med till brottsplatsen och börjar leta efter olika spår. De finner fotsteg efter skor i storlek 52 och ett godispapper som visar sig säljas i en enda affär i staden.

Sven arbetar som kock och drömmer om att öppna en egen restaurang. Det kommer därför som en glad överraskning när han skrapar fram en mångmiljonvinst sittande på en buss. Han åker hem och ringer genast till sin arbetsgivare för att säga upp sig. Redan följande dag beger han sig ut för att hitta en lämplig lokal till sin nya restaurang. Efter några månader av renovering kan han till slut öppna den och det hela blir genast en succé.

I den andra versionen går allt som på räls, och det finns liksom ingen anledning till varför en läsare ska investera sin tid i berättelsen. Det här kommer vara själva grunden i skrivandet. Att hela tiden hitta vad som driver karaktären framåt. Känns karaktären intressant kommer även berättelsen, och därmed boken, att kännas intressant.