Pelargoner är en av de populäraste krukväxterna i alla kategorier. För en del människor representerar nog pelargonen höjden av tantighet. Det finns många olika slags pelargoner, hela släktet uppgår till runt 250 arter. De flesta av dem går att ha som krukväxter. I det vilda växer de flesta pelargonerna i södra Afrika. De kanske roligaste växterna i pelargonsläktet är de som kallas för vildpelargoner. Vildpelargoner finns i många olika varianter, varav många knappast påminner om hur vi typiskt tänker oss att en pelargon ser ut.

Om du är intresserad av blommor är du kanske också intresserad av inredning. GK Door AB är en av Sveriges duktigaste tillverkare av dörrar. De har fina dörrar som passar för alla typer av rum. Om du tycker om blommor kanske du har en altan eller balkong. Varför inte separera blomrummet med en fin skjutdörr av hög kvalitet?

Odla vildpelargoner

Vildpelargoner är dock svårare att odla själv. Många av fröerna tar väldigt lång tid på sig att gro, för vissa arter tar det flera månader. För dig som blir sugen på att odla någon vildpelargon men inte har tålamod att vänta så länge finns det dock ett knep att ta till. För att kunna göra det behöver du en skalpell, en petriskål och lite hushållspapper. Vad du sen gör är att du tar skalpellen och skär ett litet snitt i ditt vildpelargonfrö. Sen blöter du ner hushållspappret och lägger det i petriskålen. Lägg därefter det snittade fröet på hushållspappret och sätt på petriskålens lock. Inom någon dag eller två kommer fröet gro och det är då dags att sätta det i jord. Se till att hushållspappret aldrig blir torrt. Ta det väldigt försiktigt med fröet när du ska plantera det.

Skötsel

Ett skäl till pelargonens popularitet, förutom att de är vackra, är förmodligen att de är väldigt lättskötta. De kräver i regel inte särskilt mycket skötsel, förutom vid några få tillfällen varje år. De ska stå så ljust som möjligt och du behöver inte vattna dem särskilt ofta. Du kan gärna låta jorden torka ut mellan varje vattning. Någon gång per år är det också en fördel om du beskär dina pelargoner, om du ska göra det eller inte är dock en smakfråga. Många tycker att pelargoner som inte beskärs blir knotiga och glesa. Om du klipper ned dem någon gång per år blir de mer kompakta. Om du har möjligheten är det en fördel om du kan sätta dina pelargoner i vintervila. Enklast är det om du bor i hus med källare, då kan du ställa ned dina pelargoner där under vintermånaderna. Det är dock inte nödvändigt. Själv har jag mina pelargoner på fönsterbläcket året om. Om du kan ställa dem i vinterdvala passar det utmärkt att beskära dem innan.