Ökenrosens latinska namn är Adenium Obesum och i det vilda växer ökenrosen precis som namnet avslöjar i öknar och på stäpper. Deras naturliga habitat finns i nordöstra Afrika. I naturen blir de uppemot 10 meter höga.

Blommorna är vanligtvis rosa men variationen är stor. Ökenrosor kan vara gula, lila och ibland ha flera olika färger samtidigt. Det är en vacker blomma som inspirerat musik, byggnadsverk och konst. Ökenrosornas tjocka och vackra stammar gör dem till utmärkta bonsai-växter. Ökenrosen är en så kallad oleanderväxt. Till oleanderväxterna hör olika trädliknande växter, ofta med stora blommor. Börjar blomma gör de vanligtvis någon gång i skarven mellan våren och sommaren, blomperioden håller sedan i sig till någon gång i augusti.

Kanske arbetar du med blommor eller så gör du någonting helt annat. Om du driver eget företag känner förstås till betydelsen av att sprida ditt varumärke. Ett bra sätt att göra det är att trycka upp olika så kallade profilprodukter. Hos Medtryck hittar du mängder av snygga plagg som du prisvärt kan trycka upp med ditt eget varumärke. Varför inte satsa på en Tröja med tryck att ge bort till kunder och andra intresserade?

Skötsel

Ökenrosor är relativt lättskötta om du har rätt förutsättningar för dem. Under större delen av året kräver de mycket ljus och värme, under vinterhalvåret kan de dock stå något svalare, men helst inte under 12 grader. Under den varma perioden bör temperaturen överstiga 18 grader. Om temperaturen går under det försätter sig ökenrosen i vila. Det är en klar fördel om du har möjligheter att sätta din ökenros under växtbelysning, särskilt under höst- och vintermånaderna. Som många andra suckulenter kräver de inte mycket vatten, ett lätt misstag är att övervattna dem. Du kan till och med glömma att vattna den, åka på semester och komma tillbaka till en fullt frisk och blommande ökenros.

När du handskas med ökenrosor ska du tänka på att de är giftiga. Ökenrosen innehåller ämnen som kan irritera huden och påverka hjärtat. Inte för att du någonsin behöver komma i kontakt med ämnena som irriterar. En ökenros behöver aldrig beskäras, det enda du behöver göra är att emellanåt plocka bort vissna blad.

Med tanke på att ökenrosor både är vackra och lättskötta är det förvånande att de är såpass svåra att få tag på i vanliga blomaffärer. Det går dock alldeles utmärkt att köpa fröer från utlandet och så ökenrosor själv. Allra bäst blir det om du sår dem i en blandning av sand och jord, men det fungerar bra att odla dem också i vanlig blomjord. Även här är det en stor fördel om du har tillgång till växtbelysning, gärna kompletterat av en värmande växtmatta. Det gäller dock att ha tålamod, ökenrosor växer långsamt.