Om du vill börja göra egna blomstergrupper, men inte riktigt vet hur du ska börja bör du fundera på vilka blommor och växter som hör ihop samt på andra material som är lämpliga att använda. Det finns mycket att läsa på nätet, som om hur växter passar ihop, i vilket solläge de ska stå i, hur mycket vatten de behöver och även vilka växter som behöver extra näring. I tidskrifter som tar upp lantliga stilar och auktioner kan du hitta vackra och udda kärl som du kanske vill ha till dina blomstergrupper. Ta gärna en dagstur i närheten där du bor och besök trevliga loppisar, dessa brukar skyltas utmed vägarna och där kan du hitta mycket att välja mellan.

På nätet finns det bloggar om blommor och blomstergrupper och annat som rör sig omkring blommor. Dessa blomsterälskande bloggare delar gärna med sig av sitt intresse och du kan ofta ställa frågor om det du undrar över. Ibland kan det finnas diskussionsforum där flera intresserade kan delta. Har du tur kan det finnas någon som bor i din närhet och då kanske ni får bra kontakt och vill träffas för att göra blomstergrupper tillsammans.

Det finns säkert Facebookgrupper där folk med blomsterintresse kan diskutera och visa upp foton på sina blomstergrupper. Även fina och välfotograferade tidskrifter finns att läsa och titta i. Där kommer du troligen att hitta mycket inspiration, och utifrån foton och text på exempelvis olika blomstergrupper kan du hitta mängder med tips. Utifrån dessa kan du säker hitta på egna grupper som passar in i ditt hem eller i din trädgård. Det brukar oftast räcka med att titta över bilderna lite snabbt för att du ska hitta dina favoritväxter, både dem som blommar och gröna växter. Sedan bestämmer du dig för hur du vill blanda växterna i dina grupper.